Jeď abys žil...a žij abys jel...

První akce v roce 2020- výstava v NTM Praha

21.01.2020 12:49

Dřív než zprávu z výstavy musím ještě zmínit poslední akci loňského roku a to poslední předvánoční posezení klubu, které se konalo 14.12.2019 v restauraci Pod Lipou v Nasavrkách.  Letos se nás nesešlo tolik, několik lidí se z různých důvodů omluvilo, ale to nic nezměnilo na tom, že večer proběhl v poklidu, v družném hovoru a určitě k tomu přispělo i dobré jídlo a pití, které nám obsluha restaurace nabídla. Jako vždy to nebyla jen sešlost našeho klubu, ale přišli nás podpořit i chlapci od zelené jedle a třeba Jirka z KH. 

A máme tu rok 2020 a první letošní akce, která samozřejmě nebyla na motorkách, ale s motorkami samozřejmě souvisela. K loňskému 90tému výročí značky Jawa byla připravena výstava motocyklů Jawa v Národním technickém muzeu v Praze nazvaná Fenomén Jawa aneb Jawa, jak jí neznáte. Už samotný název dával tušit, a také to organizátor sliboval, že zde bude k vidění to, co člověk moc často nevidí. a měl pravdu. 

     V sobotu 18.1.2020 jsme se ráno sešli před devátou hodinou v hale pardubického  nádraží , protože na motorku není počasí, poněvadž mrzne a bylo dost kluzko a autem to je zdlouhavější a složitější.  Proto jsme zvolili rychlík v 9.00 hod. do Prahy a pak šalinou 26 na Letenské náměstí a pak už pět minut pěšky a jsme před budouvou NTM v Praze. Autem by jsme to neměli šanci tak rychle a bezstarostně stihnout. Cestou k nám ještě v Přelouči přistoupil Fanda a Luboš a tak nás před muzeem bylo osm.  Zakoupili jsme vstupenky a po uhašení ranní žízně jedním Staropramenem jsme vsoupili do výstavního prostoru sousedícím s  místním bufáčem.  Velice hezky udělaná expozice celé výstavy dodala atmosféru uplynulých let, kdy značka Jawa byla pojmem nejen u cestovních, ale i závodních a sportovních motocyklů. Toto zde dokazovalo několik závodních Jawiček z dob Franty Šťastného, Gustava Havla a jiných borců, kteří proslavili značku Jawa nejen oma, ale i v zahraničí. Hlavní tahaky výstavy byly nejen tyto závodní skvosty, ale hlavně několik prototypů, které byly vystavovány poprvé a v podstatě o nich nikdo moc nevěděl. Například Jawa 600 OHC vyrobená v jednom kuse pro šestidenní od Vincenta Sklenáře nebo Jawa 350 SV s kardanem nikde neuvidíte. Prostě zde stojí jeden krásný kousek vedle druhého a to je jen malý slomeček toho co naši otcové a dědové vymysleli a postavili a nakonec se drtivá většina těchto prototypů sešrotovala a mnohdy nezbyla ani fotka. Je to věčná škoda a tak sláva za koždý zachráněný kousek této historie.  Po prohlídce této výstavy jsme každý zkoukl ještě ostatní expozice, které jsou tu stálé a které jsme viděli při minulé návštěvě muzea. Také jsme se tu sešli s kamarády ze Skutr klubu čezeta včele s Marcelem Malypetrem, kteří měli stejný nápad a ve stejný čas přijeli do Prahy okouknout kdysi konkurenční motorky.  V místním bufáči jsme dali nějaké to jídlo jakéz takéz chuti za kapku větší peníz než jsme zvyklí a vydali se zpět na hlavák a vláčkem domů. Myslím, že to byla krásně  prožitá sobota a všem se výstava moc líbila a pro mnohé byl zážitek i cesta vlakem.  Tyto výstavy v NTM jsou vždy moc hezky připravené o čemž jsme se měli možnost přesvědčit při výstavách značek Harley Davidson nebo Ogar, které jsme navštívili v minulosti. Tak budeme doufat, že nám NTM v čele s Arnoštem Nezmeškalem připraví další výstavy. Třeba věnované 100 let zn. ČZ by jsme si určitě tak nenechali ujít.  Tak zase příště. 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.